0

KÜÇÜK KAS GELİŞİMİNE YARDIMCI OLACAK ETKİNLİK VE OYUNLAR


Küçük kas gelişimi ile ilgili kazanımlar

1. Nesneleri kopartır / yırtar.

2. Nesneleri sıkar.

3. Nesneleri çeker / gerer.

4. Malzemelere elleriyle şekil verir.

5. Malzemelere araç kullanarak şekil verir.


Çimdik Oyunu
Çocuklar eşit sayıda iki gruba ayrılır. Takım oyuncuları birbiri arkasına sıralanır. Bir ellerini bellerinin arkasına koyar; avuçlar dışarı bakmaktadır.


Öğretmen oyunu şöyle açıklar: Ben takımların en arkasındaki oyuncuların avuçlarını çimdiklediğim zaman onlarda öndeki arkadaşının avucunu çimdikleyecekler. Böylece bu işaret en öndeki oyuncuya geldiği zaman oda bir kolunu yukarı kaldırarak (pat) diye bağıracak der .

Adamın Gözlüklerini Tak
Yazı tahtasına gözleri, burnu, ağzı belirlenen bir insan başı çizilir.


Oyunculara “Gözleri bağlı olarak kim bu adamın gözlüklerini çizebilecek?” denir. İsteyen çocuklar, gözleri ağlı olarak birer birer gelirler adamın gözlüklerini çizmeye çalışırlar.çizenler alkışlanır.

Kör Terzi
Oyuncular yarım ay şeklinde dizilir. İki çocuk yaklaşık 5 metre uzunluğunda bir makara ipliğinin birer ucundan tutar. iplik yüksekliği oyuncuların boyunu aşmamalıdır.


Çocuklar arasından bir ebe seçilir, ona;
-Senin gözlerini bağlayacağız.(Kör Terzi) olacaksın, karşıdaki ipi kesmeye çalışacaksın denir. Kör terzi bir elini cebine sokar, diğer eline makası alır, ipi kesebilirse usta terzi olur ve alkışlanır.

Yakala-Bırak
Oyuncular halka olur, bağdaş oturuşuna geçer ya da bir masa etrafına toplanırlar. Ellerinde kalem, silgi, mendil vb gibi bir eşya alınır.


Öğretmen :-Şimdi size bir olay (öykü) anlatacağım konuşmam sırasında “yakala dersem, elinizdeki eşyayı hemen yere (masa üzerine) bırakacaksınız; ama bırak dersem, koyduğunuz şeyi elinize alacaksınız der. Oyunun bir denemesi yapıldıktan sonra ,uygulamasına geçilir.

Kar Topu Oyunu
Öğretmen çocuklara gazete kağıtlarını dağıtır. Çocuklar istediği boyutta gazete kağıtlarını yırtar ve şekil verir. Sonra yüzlerine gelmeyecek şekilde (öğretmen kontrolünde) birbirlerine atarak kartopu oynarlar.



Öğretmen çocuklara hangi mevsimde olduklarını sorar. Havanın çok soğuk olduğunu söyler. Hadi montlarımızı giyip eldivenlerimizi takalım ve dışarı kartopu oynamaya gidelim der. Çocuklar yerdeki elişi kağıtlarını yuvarlayarak kartopu yaparlar. Kartoplarını birbirlerine ve duvarda asılı olan kardan adam resmine atarlar.


Çocuklarla izciler hakkında sohbet edilir. Daha sonra hadi hep birlikte izci olalım ve ormanda gezintiye çıkalım denir. Öğretmen hava çok sıcak olduğu için çok susadıklarını ancak su içebilmek için kuyudan su çekmeleri gerektiğini söyler. Çocuklar ikişerli olarak içinde çeşitli materyaller (bloklar) doldurulmuş olan kovaları kuyunun (büyük bir kutu) içinden yavaş yavaş çekerler ve susuzluklarını giderirler.
Öğretmen sınıfa getirdiği kil çamurunu çocuklara dağıtır ve hep birlikte çok güzel pastalar yapacaklarını söyler. Çocuklar çamurları yoğurur, sıkıştırır ve elleri ile şekillendirirler. Yapılan pastalar sergilenir.

Öğretmen çocuklara “Renklerin Oyunu” adlı oyunu oynayacaklarını söyler. Her çocuğa renkli yuvarlak kartonlar dağıtır. Çocuklar bunları boyunlarına takarlar. Daha sonra çocuklara top verilir. Öğretmen çocukların karşısına geçer ve ismini söylediği rengin kendisine topu atmasını söyler. Daha sonra da öğretmen top tekrar aynı renge atar. Son olarak topları serbestçe sektirmelerini ister.

Öğretmen çeşitli meslek grupları ile ilgili çocuklarla sohbet eder. Daha sonra da hadi birimiz şoför olsun biz de onun yolcuları olup otobüsle gezelim diyerek otobüs şeklindeki büyük maketin arkasına dizilmelerini ister. Her çocuk arkadaşının belinden tutar ve şoför en önde olmak üzere maketi iterek ilerlerler. Arada hızlanırlar ve yavaşlayıp dururlar.

Top Yakalamaca
Çocuklar halka olur, ayaklarını birbirine değecek şekilde açarlar bellerini büküp dizlerine koyarlar. Ebe seçilen çocuk elinde top ortada beklemektedir. Amacı topu bir arkadaşının ayakları arasından dışarıya yuvarlamaktır.
Halkadaki çocuklar ayaklarını oynatmadan elleriyle topu yakalamaya çalışırlar. Top atılıncaya kadar ellerini dizlerinden ayırmazlar.

Top Toplama Oyunu
Çocuklar oyun alanına dağılırlar. Bir sepet içine 10-15 kadar küçük top konur. Oyun başlayıncaya kadar öğretmen topları değişik yerlere atar. Çocukların birer birer topları getirip sepetin içine koymaları gerekir.

Balık Yakalamaca
Öğretmenin hazırladığı mıknatıslı oltalar çocuklara verilir. Hazırlanan derenin içindeki balıklar da mıknatıslıdır. Ve oltalarla balık yakalanmaya çalışılır.

Halata Asılmaca
Çocuklar iki gruba ayrılır. Ortaya mavi poşetten göl yapılarak koyulur. Öğretmen ipi her grup kendisine çeksin yönergesini verir ve göle düşmeyelim der. Göle düşen grubun çocuğu grubunun en arkasına geçer. Oyun çocuklar sıkılana kadar devam eder.

Köşe Kapmaca
Öğretmen tarafından fon kartonlarından kış yaz ilkbahar sonbahar köşeleri hazırlanır. Çocuklardan ellerine pin pon topları verilir ve öğretmen verdiği yönergelere göre ellerindeki pinpon topları belirlenen köşelere atılır. Sekip geri gelen top da tutulmaya çalışılır.



Sınavvar.Net



Yorum Gönder

 
Top