MADDELERİN
DUYU ORGANLARI İLE ALGILANABİLEN ÖZELLİKLERİ
Taş,
ağaç, kedi, güneş, hava, su, kalem, insan gibi çevremizde gördüğümüz varlıklar
birer maddedir. Çevremizdeki canlı
veya cansız, az veya çok yer kaplayan her şey maddedir.
Kütlesi
ve hacmi (kapladığı yer) olan her şeye madde
denir.
Maddeyi
duyu organlarımızla tanırız: görme, duyma, tatma, dokunma ve koklama.
Maddenin
Görülebilir ve Hissedilebilir Özellikleri (Gözlemlenebilir Özellikleri):
Duyu
organlarından herhangi biri veya bir kaçı ile algılanan özelliklere
gözlemlenebilir özellikler denir.
I. Saydam – Opak
Işığı
geçiren maddelere saydam, ışığı geçirmeyen maddelere opak maddeler denir. Cam,
su, hava saydam maddelerdir. Tahta, demir, duvar opak maddelerdir.
Bazı
maddeler ışığı tam olarak geçiremez. Bu tür maddelere yarı saydam maddeler denir. Buzlu cam, defter yaprağı, kalın
poşetler yarı saydam maddelere örnektir.
II. Parlak – Mat
Işığı iyi
yansıtan maddeler parlak, yansıtmayanlar ise mat (donuk) maddelerdir. Altın,
gümüş, çelik tencere gibi maddeler parlak; halı, kömür, kumaş gibi maddeler ise
mattır.
III. Sert – Yumuşak
Çizilmesi,
kırılması, buruşması güç olan maddeler sert maddelerdir. Dokunulduğunda ya da
üzerine bastırıldığında çukurlaşan, eski biçimini kaybeden maddeler yumuşak
maddelerdir. Taş, demir, tahta gibi maddeler sert; hamur, sünger, pamuk gibi
maddeler yumuşaktır.
IV. Esnek – Berk
Kırılmadan
kolayca bükülebilen ve eski şekline dönebilen maddelere esnek madde denir.
Sünger, paket lastiği, yay gibi maddeler esnektir. Esnemeyen maddelere berk
maddeler denir. Kurşun kalem, mermer, cam gibi maddeler berktir.
V. Su Geçiren – Su Geçirmeyen
Pamuk
ve yünden yapılmış kumaşlar, toprak, kum, peçete, sünger suyu geçiren
maddelerdir.
Bazı
maddeler suyu emmez ve geçirmez. Bu tür maddeler suyun geçmemesi gereken
durumlarda kullanılır. Örnek şemsiye, plastik poşet, bardak, kanalizasyon
boruları, kiremitler.
VI. Pürüzlü – Pürüzsüz
Elimizle
dokunduğumuzda yüzeyinde küçük çıkıntılar hissettiğimiz maddeler pürüzlü
maddelerdir. Elimizi yüzeyinde kolayca kaydırabildiğimiz maddeler pürüzsüz
maddelerdir. Toprak, ağaç gövdesi, halı pürüzlü; cilalı masa, cam, televizyon
ekranı pürüzsüzdür.
VII. Sağlam – Kırılgan
Dayanıklı,
kolay bozulmayan, kopmayan, kırılmayan maddeler sağlamdır. Örnek tencere,
mıknatıs, tahta bu özelliğe sahiptir.
Kolay
ve çabuk kırılan veya toz haline gelebilen maddeler kırılgandır. Porselen ve
camdan yapılmış maddeler bu özelliğe sahiptir.
VIII. Suda Batan – Suda Yüzen
Plastik
ve tahtadan yapılmış maddeler suda yüzerler. Örnek tahta parçası, kağıt, mantar
tıpa, pinpon topu, ağzı kapalı plastik şişe, ağzı kapalı cam şişe…Maddelerin suda yüzebilmeleri büyüklüklerine değil cinsine ve
şekline bağlıdır.
IX. Mıknatıs Tarafından Çekilen – Çekilmeyen
Demir,
çelik, nikel ve kobalttan yapılan maddeler mıknatıs tarafından çekilir. Örneğin
toplu iğne, çivi, ataş, pense, kaşık… Ağaç, cam, alüminyum, plastik,
kumaş gibi maddeler mıknatıs tarafından çekilmez.
X. Kokulu – Kokusuz
Bazı
maddeleri belirgin olan kokularından tanırız: çiçek, kolonya, parfümler, sarımsak,
soğan, çöp, naftalin… Ancak hava, su, şeker, altın
gibi birçok maddenin kokusu yoktur.
XI. Katı – Sıvı
Kalem,
taş, odun, kömür, duvar, kitap gibi maddeler katı maddelerdir. Su, sıvı yağ,
kolonya, benzin, meyve suyu, süt, sirke gibi maddeler sıvı maddelerdir.
MADDE – CİSİM – MALZEME – EŞYA – ALET
Madde: Boşlukta yer kaplayan ve kütlesi
olan her varlığa madde denir.
Cisim,
malzeme, eşya ve alet olarak adlandırdığımız her şey maddedir.
Cisim: Maddenin şekil verilmiş haline
cisim denir. Örnek:
Altın bir
maddedir. ---- Altın yüzük, bilezik,
kolye cisimdir.
Ağaç
bir maddedir. ----- Ağaç masa,
sandalye, cetvel, kalem cisimdir.
Çelik
bir maddedir. ---- Çelik kaşık,
çatal, tencere cisimdir.
Cam bir
maddedir. ----- Cam vazo, bardak,
tabak cisimdir.
Malzeme: Bir maddenin ya da cismin
oluşmasında kullanılan birçok maddeden her biri malzemedir. Örnek:
Ekmek
yapımında kullanılan un, su, tuz, maya birer malzemedir.
Beton
yapımında kullanılan çimento, kum, su birer malzemedir.
Eşya: Bir işimizde kullandığımız;
evde, okulda bulunan, çantamızda taşıdığımız nesnelerdir. Örnek: Masa,
sandalye, dolap, giyecekler, silgi, kalem vb.
Alet: Maddelere şekil vermek, bir el
işini ya da onarımı gerçekleştirmek için özel olarak yapılmış cisimlere alet
denir. Örnek: Çekiç, makas, tornavida, çivi, toplu iğne vb.
Hangi Katılar Sıvılara Benzer
Davranır?
Pirinç,
mercimek, tuz gibi maddeler sıvılar gibi dolduruldukları kabın şeklini alırlar.
Ayrıca sıvılar gibi akıcılık özelliği gösterirler.
Küçük
taneli katıların sıvı gibi davranması bunların sıvı olduğu anlamına gelmez.
Mercimekler
konulduğu kabın şeklini alıyor gibi görünse de her bir mercimeğin belli bir
şekli vardır ve başka bir kaba konulduğunda da şekli değişmez. Ayrıca
mercimeklerin arasında hava bulunur.
MADDENİN
ÖLÇÜLEBİLİR ÖZELLİKLERİ
KÜTLE
Kütle
madde miktarıdır. Değişmez.
Kütle eşit kollu terazi ile ölçülür.
Kütle
birimi kilogram (kg) dır.
1kilogram (kg) =
1000 gram (g)
Sıvıların Kütlesi Nasıl Ölçülür?
Sıvılar
akışkan olduğu için kütlesi ölçülürken bir kaba doldurularak terazide tartılır.
Tartım işlemi sırasıyla aşağıdaki gibi yapılır:
·
Önce
boş kabın kütlesi tartılır. Boş kabın kütlesine dara denir.
·
Kaba
sıvı doldurularak tekrar tartılır. Sıvı ile kabın kütlesine brüt kütle denir.
·
Boş
kabın kütlesini yani darayı brüt kütleden çıkardığımızda sıvının kütlesini
buluruz. Buna net kütle denir.
Sıvının Net Kütlesi = Brüt Kütle - Dara
Gazların
kütlesi de sıvıların kütlesi gibi ölçülür.
HACİM
Maddenin
boşlukta kapladığı yere hacim denir.
Hacim
birimi litre (L) dir.
1litre (L) = 1000 mililitre
(mL)
Katıların
ve sıvıların belirli bir hacmi varken, gazların belirli bir hacmi yoktur.
Sıvıların
hacmi dereceli kap ile rahatlıkla ölçülür.
Katıların Hacmi Nasıl Ölçülür?
1.Düzgün
şekli olmayan katıların hacmini ölçmek için dereceli kaba önce belli bir miktar
su konulur. Daha sonra katı madde kaba konur ve su seviyesinin yükseldiği
görülür. Suyun seviyesi ne kadar yükselmişse katının hacmi o kadardır.
Katı Maddenin
Hacmi = Son Durumdaki Suyun Hacmi – İlk Durumdaki
Suyun Hacmi
2. Düzgün
şekli olmayan katıların hacmini ölçmek için dereceli kap ağzına kadar su ile
doldurulur. Dereceli kap genişçe bir kabın içine konur. Daha sonra katı madde
su dolu kabın içine atılır. Taşan su dereceli silindire konularak ölçülür.
Taşan suyun hacmi aynı zamanda katı maddenin hacmine eşittir.
MADDELERİN
DEĞİŞİMİ
Doğal Maddeler
Doğada
kendiliğinden bulunan maddelere doğal
maddeler denir. Doğal maddeler çeşitli ürünleri elde ederken ham madde olarak kullanılır.
Doğal
maddeler insanlar tarafından değiştirilebilen, işlenmemiş maddelerdir.
Örnek:
ağaç, kaya tuzu, süt, demir, taş, pamuk, meyve, bakır, altın…
İşlenmiş Maddeler
Doğal
maddelerin işlenmesiyle elde edilen maddelere işlenmiş maddeler denir.
Süt
işlenerek yoğurt, peynir gibi süt ürünleri elde edilir.
Kil
işlenerek porselen tabak, vazo gibi cisimler elde edilir.
Ağaç işlenerek mobilya elde edilir.
Yapay Maddeler
Doğal maddelerin yerine kullanılmak üzere çeşitli
yollarla yapılan maddelere yapay madde
denir.
Ağaçtan
elde edilen doğal tahta yerine kullanılan sunta yapay maddedir. Sunta, odun
talaşının yapıştırılıp sıkıştırılması ile elde edilir.
Plastik, naylon, teflon, kauçuk, bakalit yapay maddelere
örnektir.
Doğa Olayları
Maddeleri Nasıl Değiştirir?
Yağmur,
rüzgâr, akarsular, sıcaklık değişimleri, buzullar, depremler ve volkanik
patlamalar yer kabuğunu parçalar, aşındırır ve onun değişmesine neden olur.
MADDENİN ISI ETKİSİYLE DEĞİŞİMİ
Isınma – Soğuma
Isı enerji çeşididir, sıcaklık enerji değildir.
Elimize bir parça buz aldığımızda bir süre sonra elimiz
üşür. Buz erirken elimizden ısı alır. Buz ısınıp erirken, elimiz ısı kaybettiği
için soğur.
Bir kaseye
sıcak çorba doldurduğumuzda bir süre sonra kasenin ısınıp, çorbanın da
soğuduğunu fark ederiz.
Sıcaklıkları
farklı olan iki maddeyi yan yana getirdiğimizde aralarında ısı alış verişi olur.
Isı
akışı her zaman sıcak maddelerden soğuk maddelere doğru olur. Sıcak madde
soğur, soğuk madde ısınır. Isı akışı her iki maddenin sıcaklığı eşit oluncaya
kadar sürer.
Sıcaklıkları
eşit olan maddelerde ısı alış verişi olmaz.
Isı alan maddenin sıcaklığı yükselir.
Isı veren maddenin sıcaklığı düşer.
Isınan ya da soğuyan maddelerin kütlesi değişmez.
Isınan maddelerin hacmi artar, soğuyan maddelerin hacmi
küçülür.
Sıcaklığı ölçmek için kullanılan araçlara termometre denir.
Sıcaklık birimi selsiyustur,
“C” ile gösterilir.
Termometre okurken sıcaklığı (-) değeri ile değil,
sıfırın altında değeri ile söyleriz.
Örnek: -5°C (sıfırın altında 5 derece selsiyus)
Maddelerin
ısı alarak ya da ısı vererek bir halden diğer bir hale geçmesine hal değişimi denir.
Erime
Katı
bir maddenin ısı enerjisi alarak sıvı hale geçmesine erime denir.
Buzun
erime sıcaklığı 0°C ’tur. Buz erirken hacmi küçülür.
Bozunma
Isı alan
her katı madde erimez. Sebze ve meyveler, kağıt, tahta, şeker gibi maddeler
erimeden iç özelliklerini yitirirler. Bu olaya bozunma denir. Bozunan madde tekrar eski haline dönmez.
Donma
Sıvı
bir maddenin ısı vererek katı hale geçmesi olayına donma denir.
Suyun
donma sıcaklığı 0°C ‘tur. Su donarken hacmi büyür.
Buharlaşma
Sıvı
bir maddenin ısı alarak gaz haline geçmesi olayına buharlaşma denir.
Su her
sıcaklıkta buharlaşır.
Sıcaklığın
artması buharlaşmayı hızlandırır.
Yoğuşma
Bir gaz
maddenin sıvıya dönüşmesine yoğuşma denir.
Yağmurun
oluşması, camların buğulanması yoğuşmaya örnektir.
Örnek: Toprak (kum+taş+…), hava (oksijen+su buharı+karbondioksit+azot+…), ayran(yoğurt+su+tuz), şekerli su (şeker+su)
DOĞADA
BULUNAN KARIŞIMLAR
Hava: Oksijen, azot, karbondioksit,
su buharı karışımıdır.
Denizler ve tuzlu göller: Su ve tuz karışımıdır. Yağmur suları
topraktaki tuzu çözer. Tuz yağmur sularıyla birlikte denizlere akar. Doğada bu
olay sürekli tekrarlandığı için deniz suyu tuzludur.
Ham petrol: Çok sayıda uçucu maddeden
oluşan bir karışımdır.
Akarsular: Su ve suda çözünen maddeler
karışımıdır.
KARIŞIMLARIN
ÖZELLİKLERİ
*İstediğimiz
maddelerle karışım oluşturabiliriz.(su ve limonu karıştırabiliriz.)
*Karışım
oluştururken maddelerden istediğimiz oranda(miktarda) kullanabiliriz.(Çayımıza
az veya çok şeker katabiliriz.)
*Karışımı
oluşturan maddeler özelliklerini kaybetmezler.(Ayrandaki tuzun tadını alırız.)
*Karışımların
içinde en az iki madde vardır.
*Homojen
ve heterojen olmak üzere iki çeşit karışım vardır.
HOMOJEN
KARIŞIMLAR (ÇÖZELTİLER)
Özellikleri her noktasında aynı olan karışımlara homojen karışım ya da çözelti denir.
Homojen
karışımlar; katı, sıvı veya gaz maddelerin birbiri içinde gözle görülemeyecek
kadar küçük parçacıklar halinde çözünmesi ile oluşur. Homojen karışımlara çözelti denir.
Çözelti:
çözücü + çözünenden meydana gelir.
Çözücü:
Bir veya daha çok maddeyi içinde çözen maddeye denir.
Çözünen:
Çözelti içindeki katı, sıvı veya gaz maddeye denir.
Çözünen Çözen Çözelti
Tuz
+ Su = Tuzlu
su
Alkol + Su = Alkollü
su
Azot + Oksijen =
Hava
Oksijen + Su = Oksijenli
su
ÇÖZÜNME,
ERİME DEĞİLDİR !
*Şeker
suyun içinde erimez, çözünür. (Yani şeker gözle görülmeyecek kadar küçük
parçalarına ayrılır.)
*Erime,
katı maddelerin ısı alarak sıvı hale geçmesidir.(Margarin erir, sıvı hale
geçer.)
*Çözünme;
bir maddenin başka bir madde içinde daha küçük parçalara ayrılmasıdır.
*Çözünen
madde özelliğini kaybetmez.
HETEROJEN KARIŞIMLAR
Özellikleri
her yerde aynı olmayan karışımlara heterojen
karışım denir.
Örnek:
su + zeytinyağı karışımı heterojen karışımdır. Çünkü su altta, zeytin yağı
üstte durur. Tebeşir tozu-su, un-su, karabiber-su heterojen karışımdır.
KARIŞIMLARIN AYRIŞTIRILMASI
Karışımlar
aşağıda sıralan yöntemlerle kendisini oluşturan maddelere ayrıştırılabilir.
Mıknatıs İle
Ayırma
Karışımı
oluşturan maddelerden biri demir, teneke, nikel, kobalt gibi mıknatısla çekilen
bir madde ise mıknatıs ile ayrılır.
Toplu
iğne-talaş, demir tozu-kükürt karışımları mıknatıs ile ayrılır.
Eleme Yöntemi İle
Ayırma
Tanecik büyüklükleri farklı olan katı-katı karışımları
elenerek birbirinden ayrıştırılabilir.
Pirinç-şeker, tuz-nohut, kum-çakıl karışımları eleme
yöntemiyle ayrılır.
Süzme İle Ayırma
Birbiri içinde çözünmeyen katı-sıvı karışımları
ayrıştırmakta kullanılır.
Kum-su, su-pirinç, demlikteki çay süzme yöntemiyle
ayrılır.
Yüzdürme İle
Ayırma
Suda
çözünmeyen, su yüzeyinde kalan katı maddeleri ayırmak için yüzdürme yöntemi
kullanılır.
Saman-pirinç,
demir-plastik, şeker-naftalin, tuz-karabiber karışımları yüzdürme yöntemiyle
ayrılır.
Buharlaştırma
Yöntemi İle Ayrıştırma
Sıvıların içinde çözünen katı maddeleri ayrıştırmak için
buharlaştırma yöntemi kullanılır.
Deniz
suyundan tuz elde edilmesinde, çamaşırların kurumasında; pekmez, salça, tarhana
gibi yiyeceklerin hazırlanmasında buharlaştırma yöntemi kullanılır.
Çöktürme Yöntemi
İle Ayrıştırma
Sıvı ve
katı maddelerin ayrıştırılmasında kullanılır. Bir sıvı ve içine dağılmış katı
taneciklerin dibe çöktürülerek birbirinden ayrılması dinlendirme yöntemiyle
yapılır. Kentlerde kullanılan taş ve toprakla karışmış içme sularında çöktürme
yöntemi kullanılır.
Damıtma Yöntemi
İle Ayrıştırma
Kaynama
noktaları farklı sıvı-sıvı karışımları ayırmada bu yöntem kullanılır. Bu
yöntemde kaynama noktası düşük olan sıvı daha çabuk buharlaşmaya başlar ve ayrı
bir kapta toplanarak yoğunlaştırılır. Böylece iki sıvı ayrılmış olur. Örnek
alkol ve su karışımı.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder