Besinleri Nasıl Elde Ederiz?
Besinlerimizi bitkilerden ve hayvanlardan elde ederiz.
Hayvansal Besinler
· Et, süt, yumurta
· inek, koyun, tavuk, balık gibi hayvanlardan et,
· inek, koyun, keçi gibi hayvanlardan süt (Yoğurt ve peynir, sütten elde edilir.),
· Tavuk, hindi, kaz, ördek gibi hayvanlardan yumurta elde edilir.
Bitkisel Besinler
Ø Meyve ve Sebzeler
· Elma, armut, üzüm, muz, nar, portakal, mandalina vb. meyveler, bu meyvelerin ağaçlarından elde edilir.
· Pırasa, ıspanak, marul, lahana, domates, salatalık, maydanoz, soğan birer sebzedir.
Ø Tahıllar: Buğday, arpa, çavdar, yulaf, pirinç, mısır vb.
Ø Baklagiller: Kuru fasulye, nohut, mercimek, bezelye vb.
Ø Turunçgiller: Portakal, limon, mandalina, greyfurt vb.
İçerdikleri Maddelere Göre Besinler
Besinler içerdikleri maddelere göre karbonhidratlar, proteinler, yağlar, vitaminler, su ve mineraller olarak gruplandırılır. Besinlerde birçok madde vardır ancak besinler en çok içerdikleri maddeye göre gruplandırılır.
Karbonhidratlar
Hangi Besinlerde Bulunur?
Temel besin maddelerimizdendir. Ekmek, makarna, pilav, süt, bal, meyve çeşitlerinde, tahıllarda, patates ve şeker kamışında bolca bulunur. Karbonhidrat ,çeren maddelere tentürdiyot damlatıldığında rengi mavi \ olur.
Vücudumuzda Ne İşe Yarar?
Karbonhidratlar vücudumuza enerji sağlar. Meyve ve sebzelerde, kepekli ekmekte, yulafta bulunan lif, sindirimi kolaylaştırır. Lif de bir karbonhidrattır.
Proteinler
Hangi Besinlerde Bulunur?
Et, süt, yumurta, yoğurt, balık, peynir gibi hayvansal besinlerde bolca bulunur.
Bitkisel besinlerden
tahıllar,
baklagiller ve
kuru yemişler protein bakımından zengindir.
Nitrik asit damlattığımızda rengi sarı olan maddelerde protein vardır.
Vücudumuzda Ne İşe Yarar?
Proteinler, büyüme ve gelişmeyi sağlar. Vücudumuzda oluşan yaraların iyileşmesini
proteinler gerçekleştirir. Bu nedenle proteinler yapıcı ve onarıcı besinler olarak adlandırılır.
Vücudumuzun mikroplara karşı direnci ve zekâmızın gelişmesi için de proteinlere ihtiyaç duyarız.
Büyüme ve gelişme dönemindeki bebekler ve çocuklar yeterince protein almazlarsa büyümeleri yavaşlar ya da durabilir. Çünkü yeterince protein almazsak kemik ve kaslarımız gelişemez.
Yağlar
Hangi Besinlerde Bulunur?
Bitkilerden ve hayvanlardan elde edilir.
Vücudumuzda Ne İşe Yarar?
Vücudumuz, fazla enerji gerektiren işler için gerekli enerjiyi yağlardan sağlar. Yağlar, karbonhidratlardan daha fazla enerji içerir. Fazla yağ vücudumuzda depolanır. Çok yağ ve karbonhidrat tükettiğimizde şişmanlık sorunu yaşarız.
Vitaminler
Hangi Besinlerde Bulunur, Ne İşe Yarar?
A Vitamini —► Havuç, kereviz, domates, taze fasulye, fıstık, avakado, baklagiller, mantar, yumurta, süt, buğday ve cevizde bulunur. Eksikliğinde gece körlüğü, deride kuruma vepullanma görülür. Kemik ve diş gelişimine katkıda bulunur.
B Vitamini —► Süt ve süt ürünlerinde, kırmızı et, yumurta ve birçok sebzede bulunur. Tahıl ve tahıllardan elde edilen ürünlerde de B vitamini bulunur. B vitaminleri eksikliğinde kansızlık, yorgunluk, deride yaralar gibi rahatsızlıklar oluşur.
C Vitamini —► Turunçgiller, çilek, kuşburrnu, böğürtlen, domates, maydanoz, lahana, patates ve yeşil yapraklı sebzelerde bulunur. Diş ve diş eti sağlığı için gereklidir. Vücudu mikroplara karşı korur.
D Vitamini —► Süt, yumurta, tereyağı, balık ve balık yağı, peynir ve sebzelerde bulunur.
Kalsiyum ve fosforun emilmesini ve kemiklerde depolanmasını sağlar.
D vitamininin ön maddesi besinlerden alınır, güneş ışınları ile D vitamini oluşur. Ancak balık yağıyla doğrudan alabiliriz.
E Vitamini —► Kırmızı et, süt ve süt ürünleri, yumurta, tahıl ve tahıl ürünlerinde bulunur. Eksikliğinde kısırlık, karaciğer, kalp ve damar hastalıkları görülür.
K Vitamini —► Kırmızı et, pirinç, karaciğer, mısır, domates, yeşil sebzeler, muz, şeftali ve çilekte bulunur. Kanın pıhtılaşmasını sağlar. K vitamini eksikliğinde kan pıhtılaşmaz. Yaralanmalarda çok kan kaybedilebilir.
Vitaminler, vücudumuzda düzenleyici olarak görev yapar. Vücudun direncini artırarakhastalıklardan korur. Ayrıca vitaminler büyüme, gelişme ve üremede önemli rol oynar.
VİTAMİNLERİN, KARBONHİDRAT, PROTEİN VE YAĞLARIN AYRAÇLARI
|
AYIRAÇLAR=İNDİKATÖRLER
• Çeşitli maddeleri tanımak varlığını anlamak için kullanılan maddelere ayıraç denir. KARBONHİDRAT
ekmek,pilav,makarna,unlu yiyecekler,patates,süt,süt ürünleri,meyveler v.b.
• Nişasta + İyot Çözeltisi ------- > Mavi - Mor Renk • Nişasta + Lügol Çözeltisi ------- > Mavi - Mor Renk • Glikoz + Benedict Çözeltisi ----ISI----> Kiremit Kırmızısı Renk • Glikoz + Fehling Çözeltisi -----ISI----> Kiremit Kırmızısı Renk • Selüloz + İyotlu Çinkoklorür------------ >Açık Mavi veya Yeşil Renk • Glikojen +İyot Çözeltisi------------------- >Kahverengi-Kırmızı renk PROTEİN et,süt,yumurta,peynir,bakla,fasülye,nohut,mercimek v.b. • Protein + Nitrikasit ---------ISI------- > Sarı Renk • Protein + Biüret -----------ISI------- > Mor - Menekşe Renk • Protein + Fehling Çözeltisi----ISI----->Menekşe Renk • Protein + Lügol ------------ISI--------- > Sarı Renk YAĞLAR içyağı,kuyrukyağı,zeytinyağı,mısıryağı,pamukyağı,ayçiçekyağı,soyayağı,fındık,ceviz,fıstıkyağı • Yağ + Eter ---------------------> Kağıt üzerinde saydam leke • Yağ + Aseton ------------------> Kağıt üzerinde saydam leke • Yağ + Alkol --------------------> Kağıt üzerinde saydam leke • Yağ +Sudan III ----ISI-------> Kırmızı damlacıklar |
Yağlı besinler kodlaması

Protein bulunduran besinler kodlaması

Karbonhidrat bulunduran besinler kodlaması

A vitamini bulunduran besinler kodlaması
Örnek test soruları:
1. “Büyüyüp
gelişmemizi ve yaralarımızın iyileşmesini sağlayan besinleri yapıcı – onarıcı
besinler olarak adlandırılırız.”
Buna göre aşağıdakilerden hangisi bu grup besinlere örnek
olarak verilebilir?
A.makarna
B.patates C.süt D.fındık
2. “ et – süt –
yumurta – balık – ayçiçeği”
Yukarıdaki besinleri gruplandırdığımızda hangi besin grup
dışında kalır?
A.et
B.yumurta C.süt D.Ayçiçeği
3.Besinlerle
ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
A.Vücudumuzun enerji ihtiyacını karşılar. B.Hayvansal ve bitkisel olarak ikiye
ayrılır. C.Her besinin vücuttaki görevi
aynıdır. D.Besin
bütün canlılar için gereklidir.
4.Yürümek,
koşmak, düşünmek gibi faaliyet- lerimizi yürütebilmek için gerekli olan
enerjiyi öncelikle hangi tür besinlerden elde ederiz?
A.Karbonhidrat B.Yağlar C.Protein D.Vitamin
5. “Duygu, bazı
besinlere birer damla lügol çözeltisi damlatarak bir çalışma yapıyor. Bazı
besinlerin mavi-mor renge dönüştüğünü görüyor.”
Buna göre Duygu aşağıdakilerden hangisini kullanmış
olabilir?
A.et B.patates C.yumurta D.süt
6. “Beren’in
düştüğü zamanlar dizlerinde oluşan yaralar geç iyileşiyordu. Bunun nedeni
vücuttaki hangi besinin eksikliğinden kaynaklanıyor olabilir?
A.protein
B.vitamin
C.karbonhidrat D.yağ
7. “Yaz tatili
bittiğinde sınıfa döndüğümüzde Ünal’ın biraz kilo aldığını gördük.”
Ünal’ın kilo almasının sebebi, vücudun aşağıdakilerden hangisinin
depolamasından kaynaklanmaktadır?
A.yağ
B.protein C.vitamin D.karbonhidrat
8. “Nedim
hastalandığı zaman dokturu ………………takviyesi yapmak gerek dedi.”
Buna göre boş yere hangisinin gelmesi daha doğru olur?
A.yağ
B.karbonhidrat C.protein D.vitamin
9. I.yumurta II.bal
III.tereyağ IV.pekmez V.sirke
Yukarıdaki besinlerden hangisi ya da hangileri bitkisel
besinlerdir?
A.I – II – III
B.IV – V C.III – IV – V D. III
10. “Protein
bakımından çok zengin olduğu için çocukların gelişimi için çok gerekli olan
temel besin maddesi aşağıdakilerden hangisidir?
A.su
B.süt C.et D.ekmek
11.Aşağıdaki
besinlerden hangisi taşıdığı vitamin bakımından diğerlerinden farklıdır?
A.süt
B.balık C.havuç D.çilek
12. Aşağıdaki
vitaminlerden hangisi bizi hastalıklara karşı korur?
A. B
B.C C.A D.D
13. I.Bizi
hastalıklara karşı korur. II.Vücudumuz
için gerekli enerjiyi sağlar. III.Yaralarımızın
iyileşmesini sağlar.
A. protein B.
karbonhidrat C. vitamin
Yukarıdaki besinler ve görevlerinin doğru eşleştirmesi
aşağıdakilerden hangisidir?
A.I – C , II – B , III – A B.I – A, II – B , III – C C. I – C,
II – A , III – B D.I – A, II –
C , III – B
14. Aşağıdaki besinlerden hangisi düzenleyici besinler grubunda yer almaz?
A.vitamin
B.mineral C.yağ D.su
15.Aşağıdaki
vitaminlerden hangisi kemik gelişimi için çok yararlı olup güneş ışığında da
bulunmaktadır?
A.B vitamini B.C vitamini C.D vitamini D.E vitamini
16.Vücudumuzda
yeteri karbonhidrat olmadığı zamanlarda enerji üretimi için kullanılan besin
aşağıdakilerden hangisidir?
A.vitamin
B.yağ C.protein D.mineral
17.”Tuğçe okulda
yaptığı deneyde, örnek getirdiği besine biüret döktüğünde besinin mavi mor
rengine dönüştüğünü görüyor.”
Tuğçe’nin yaptığı deneyde kullandığı örnek besin hangi
grupta yer almaktadır?
A.vitamin B.protein C.yağ
D.karbonhidrat
18. “Karbonhidratlar,
vücuda gereğinden fazla alındığında, vücudumuz ………………………. çevirerek depolar.”
Yukarıdaki tümcede boş bırakılan yere aşağıdakilerden
hangisi gelmelidir?
A.yağ
B.protein C.vitamin D.mineral
19.İskorbüt
hastalığı hangi vitaminin eksikliğinden kaynaklanmaktadır?
A.B vitamini B.C
vitamini C.D vitamini D. E vitamini
20.Çölyak
hastalığı, vücudumuzun hangi besin grubuna hassasiyeti sebebi ile oluşur?
A. protein B.
Yağ C.
Karbonhidrat
D.vitamin
21.aşağıdakilerden
hangisi enerji veren besinlere örnek olarak verilemez?
A.ayçiçeği B.
bal C.muz
D.üzüm
BESİNLER VE DENGELİ BESLENME
SORULAR
1-
|
Besinler öncelikli görevlerine göre kaça ayrılır?
|
2-
|
Hangi besinlere NİTRİK ASİT damlatıldığında sarı renk olur?
|
3-
|
Hangi besinlere LÜGOL damlatıldığında
mavi-mor renk olur?
|
4-
|
Besinler içeriklerine göre kaç gruptur?
|
5-
|
Proteinlerin görevleri nelerdir?
|
6-
|
Karbonhidratların görevleri
nelerdir?
|
7-
|
Proteinlerin bol olduğu hayvansal ve bitkisel besinlere örnekler
veriniz.
|
8-
|
Ekmek-buğday-makarna-pirinç-mısır hangi yönden zengin besin
kaynaklarıdır?
|
9-
|
Vitaminler su ve mineraller nasıl besinlerdir?
|
10-
|
Dengeli beslenme nedir?
|
11-
|
B vitamini nelerde bulunur? B
vitaminini eksikliğinde neler olur?
|
12-
|
C vitamini nelerde bulunur? C
vitaminini eksikliğinde neler olur?
|
13-
|
D vitamini nelerde bulunur?
D vitaminini eksikliğinde neler olur?
|
14-
|
E vitamini nelerde bulunur?
E vitaminini eksikliğinde neler olur?
|
15
|
K vitamini nelerde bulunur? K
vitaminini eksikliğinde neler olur?
|
16-
|
Yiyecek alırken nelere dikkat edilmelidir?
|
17-
|
A vitamini nelerde bulunur? A
vitaminini eksikliğinde neler olur?
|
CEVAPLAR
1-
|
Enerji verici –yapıcı onarıcı
–düzenleyici olarak üçe ayrılır.
|
2-
|
Protein içeren besinlere.(
Haşlanmış yumurta akına)
|
3-
|
İçeriğinde karbonhidrat olan
besinlere..( ekmek)
|
4-
|
Karbonhidratlar /
Proteinler / Yağlar / Vitaminler / Su VE Mineraller
|
5-
|
İnsan vücudunda yapıcı ve onarıcı
görev yapar.
·
Vücudun
büyüme ve gelişmesini
·
Yaraların
iyileşmesini
·
Hastalıklara
karşı direncin artması için proteine ihtiyaç vardır.
|
6-
|
Karbonhidratlar en önemli enerji
kaynaklarıdır.
|
7-
|
·
Et-balık-tavuk-yumurta-peynir-süt
ve yoğurt..
·
Buğday-kuru
fasulye-nohut-mercimek-baklagiller-kuru yemişler proteince çok zengindir.
|
8-
|
Karbonhidratlarca zengindir.
|
9-
|
İnsan vücudunda düzenleyici olarak
görev yaparlar.
|
10-
|
Besinlerin düzenli ve yeteri kadar
alınmasına dengeli beslenme denir.
|
11-
|
B VİTAMİNİ;
Karaciğer-et-buğday gibi tahıllarda ve YUMURTADA bulunur.
KANSIZLIK-YORGUNLUK-SAÇ DÖKÜLMESİ görülür.
|
12-
|
C VİTAMİNİ;
Taze sebze ve meyvelerde (TURUNÇGİLLERDE) bulunur.
Eksikliğinde hasta oluruz. Diş eti kanamaları
da görülür.
|
13-
|
D VİTAMİNİ;
![]() ![]() ![]() |
14-
|
E VİTAMİNİ;
![]()
Eksikliğinde
kalp ve damar hastalıkları görülür
|
15-
|
K VİTAMİNİ;
Kırmızı et-karaciğer-domates –muz-şeftali ve yeşil
sebzelerde bulunur.
Eksikliğinde kan pıhtılaşmaz.
|
16
|
Yiyecek
alırken;
Ø Ambalajına,
Ø Gıdaların son kullanma tarihine,
Ø Üretin için gerekli yasal izne,
Ø Taze sebze ve meyvelerin taze ,diri ve doğal
olmasına dikkat edilmelidir.
|
17-
|
A VİTAMİNİ;
SEBZE-HAVUÇ-MEYVE –SÜT-SÜT ÜRÜNLERİ-YUMURTA SARISI-BALIK VE
HAYVANSAL YAĞLARDA bulunur.
Eksikliğinde görme bozuklukları –
vücut direncinde azalma görülür
|
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder